search

Ofte stillede spørgsmål - Biologi

Her kan du læse svar på nogle af de typiske spørgsmål, vi møder. Finder du ikke, hvad du søger, er du meget velkommen til at kontakte os.

 

Vi kan desværre ikke længere levere frø til de velkendte genetiske dyrkningsforsøg fra Risø. 

Det er efterhånden mange år siden Risø holdt op med at dyrke frøene, så Frederiksen har i en del år blot aftaget restlageret. Risø har i dag helt andre opgaver end tidligere, så det er ikke muligt for dem at fortsætte/genoptage dyrkningen. Det er desværre heller ikke rentabelt at få en ekstern samamarbejdspartner til at dyrke frøene. 

Frederiksen har imidlertid indgået samarbejde med en dygtig frø-dyrker, som er i fuld gang med at udvikle nye dyrkningsforsøg baseret på raps. Der går desværre lidt tid før de nye forsøg er klar, men vi forventer at vi i løbet af foråret 2019 kan præsentere nye, bedre og mere omfattende dyrkningsforsøg, som i lighed med Risø frøene er tilpasset undervisningen.

Indtil da kan vi tilbyde amerikanske majsfrø.

Spørgsmål kan rettes til Merete M. Kofoed på mail

 

Glucometre - nye og gamle modeller

Bayer forbedrer og opgraderer jævnligt deres blodsukkermålere, og i den forbindelse indebærer det oftest at det nyeste apparat også bruger en ny type teststrimler. 

Elite og Elite XL - udgået

I starten af 1990'erne lancerede Bayer Elite glucometeret og siden fulgte en udvidet version, Elite XL. Disse to apparater bruger samme teststrimler, som i slutningen af 2016 definitivt er udgået. Vi kan derfor ikke længere levere disse teststrimler, men henviser til nyeste model - se nedenfor.

Contour - udgået

Omkring 2007 lancerede Bayer Contour glucometeret, som erstattede både Elite og Elite XL. Benævnes fremover Contour Classic. Apparatet er udgået. Apparatet bruger unikke teststrimler, som kun passer til dette apparat. 

Bestil teststrimler nr. 782025

Contour XT - nuværende

I slutningen af 2012 lancerede Bayer Contour XT glucometeret (varenr. 782030), som afløser Contour Classic. De to apparater ligner hinanden af udseende, men Contour Classic er blå og Contour XT er grå. Contour XT bruger unikke teststrimler, som kun passer til dette apparat. 

Bestil teststrimler nr. 782035

Fingerprikkerpen

Microlet 2 - anbefales ikke!

Til Bayer glucometer Contour XT medfølger fingerprikkerpennen Microlet 2 samt nogle få lancetter.

Vi anbefaler at man undlader at bruge denne fingerprikkerpen til undervisningsbrug, da de ikke er hygiejnisk egnede til undervisning. Pennen kan lades igen uden at skifte lancet og den er svær at desinficere på spidsen mellem forskellige menneskers brug. Den er i virkeligheden designet til brug af blot en person og det er derfor at den har disse begrænsninger, som jo ikke er et problem for en diabetiker, som er alene om at bruge den.

Vi anbefaler i stedet, at man bruger engangsfingerprikkere såsom 780055 Fingerprikker Grøn eller 780058 Fingerprikker med 3 stikdybder.

Glucolet 2 - udgået

Fingerprikkerpen Glucolet 2 har været populær i rigtig mange år, da den er formet som en pen og har udskiftelig nål, som er monteret i en hætte, som kun kan bruges 1 gang. Dette forhindrer effektivt kontaminering mellem personer/elever. Pennen er udgået hos producenten og pr. 1. april 2018 har vi kun et lille restlager tilbage. Når restlageret er solgt, udgår varen helt fra vores sortiment. Den udskiftelige hætte med nål (780064 Ames Minilet) er indkøbt i et lidt større antal, så den forventer vi at kunne levere indtil ca. medio 2019. Når dette restlager er udsolgt udgår denne vare også.

Det har desværre ikke været muligt at finde en lignende pen, da stort set alle andre penne, der er på markedet i dag kan genlades med samme nål, så man dermed kan risikere at bruge en kontamineret nål ved en fejl.

Vi anbefaler i stedet, at man bruger engangsfingerprikkere som 780055 Fingerprikker Grøn eller 780058 Fingerprikker med 3 stikdybder.

 

Spørgsmål

Er det virkelig nødvendigt at få udført centrifugeservice hvert år? Det er jo på en skole og ikke i et firma? Og vi bruger den jo kun 3 gange om året.

Svar 

Der er ikke noget at tage fejl af, når man læser arbejdstilsynets bekendtgørelse omkring centrifuger - se specielt §16. Alle centrifuger til erhvervsmæssigt brug skal underkastes 1 årligt eftersyn. Som gymnasielærer udøver du dit erhverv på skolen, så det er altså erhvervsmæssigt brug. 
Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 776 

Frederiksen tilbyder centrifugeservice på de fleste mærker i samarbejde med en ekstern samarbejdspartner. Ved at samle centrifugerne et sted i sommerferien, hvor vi får udført service på samtlige tilmeldte centrifuger, kan vi tilbyde service til en yderst fordelagtig pris.

Se mere om centrifugeservice

 

Spørgsmål:

Jeg har en gammel OxyGuard iltmåler Handy Mk III med en HandyLog datalogger, som kan kobles til PC. Jeg har fået ny computer, men jeg kan ikke installere softwaren, da jeg kører Windows 7. Hvad gør jeg? 

Svar:

Du kan hente software og drivere på OxyGuards hjemmeside her

 

Nej, det gør vi ikke. Men som underviser kan du bestille dem hos Institut for Bioscience på Århus Universitet.

Se mere her

keyboard_arrow_up