search

Dataopsamling med PASCO

Som universel platform til dataopsamling i undervisningen er PASCO's produkter fantastisk velegnede! Produkterne og ideerne har vist sig at holde længe. Den teknologiske og pædagogiske udvikling sættes ikke i stå - men de ældre sensorer og interfaces kan stadig bruges sammen med den nyeste trådløse teknologi og de seneste versioner at softwaren.

Nedenfor gives en overordnet beskrivelse af systemets opbygning.


Sensorer

Der findes nu tre forskellige typer sensorer i PASCO's program:         

Trådløse sensorer (hvide). Kræver ikke et interface, men forbindes direkte via Bluetooth 4.0. Lanceret 2016. Se mere her.

PASPORT sensorer (blå). Alle sensorerne er digitale og genkendes automatisk af softwaren. Kan bruges med alle PASCO's interfaces samt SPARK LXi dataloggeren. Med et PS-3200 Airlink kan en PASPORT sensor også bruges trådløst - også på f.eks. tablets og smartphones.

Science Workshop sensorer (sorte). Første generation af PASCO's sensorer. Der findes såvel analoge som digitale Science Workshop sensorer. Kompatible med PASCO's 550 og 850 interfaces - samt naturligvis de gamle SW-500 og SW-750-interfaces. Kan anvendes sammen med PASPORT systemet vha. adaptere.

Software

Softwaren er det program, der benyttes ved overførsler og/eller analyser på computer. PASCO tilbyder to forskellige programmer:

SPARKvue™
Udviklet til trykfølsomme skærme og interaktive tavler, men også særdeles velfungerende på en alm. PC eller Mac. Kompatibel med alle generationer af PASCO's interfaces og sensorer. Fås desuden som gratis app til smartphones, tablets og Chromebooks.

Capstone™
Fleksibel og avanceret software, som tilføjer yderligere funktioner ift. SPARKvue - f.eks. videoanalyse, mange flere funktioner til fitning af data, automatisk start- og stopbetingelser, usikkerhedsfaner på målepunkterne. Capstone kan også åbne DataStudio-filer. Kompatibel med alle generationer af PASCO's interfaces og sensorer.


Interfaces

Et interface er den enhed, som placeres imellem computer og sensor.

De nye trådløse, hvide sensorer behøver ikke noget specielt interface. De kommunikerer direkte via Bluetooth.
Klik her for en oversigt over kompatibilitet med diverse computere, tablets og telefoner.

PASPORT-sensorer anvendes med et af følgende interfaces:

Airlink
Et PS-3200 Airlink accepterer enhver PASPORT-sensor og leverer data videre enten trådløst via Bluetooth 4.0 eller cablet via USB. Med et Airlink kan de blå PASSPORT-sensorer nu også bruges med f.eks. en smartphone.

Universal interfaces 550 og 850
Disse interfaces understøtter såvel PASPORT-sensorer som både analoge og digitale Science Workshop sensorer. De har desuden en eller flere signalgeneratorer indbygget.

Med USB sikres en høj båndbredde. Disse interfaces kan sample lige så hurtigt, som sensorerne kan levere data.

UI-5001 er den "lille" model med to PASPORT-indgange, to analoge Science Workshop-indgange samt to digitale Science Workshop-indgange. Flagskibet UI-5000 har dobbelt så mange indgange og i alt tre signalgeneratorer.

Ældre interfaces

En lang række ældre interfaces er nu udgået, men kan stadig bruges til de blå PASPORT-sensorer:

PS-2100A USB-link
Rent USB-interface med plads til 1 sensor. I en lang årrække var dette arbejdshest og bestseller blandt de små interfaces.

PS-2010 Airlink 2
Ældre USB- og Bluetooth 2.0 interface med plads til 1 sensor. Kan bruges til enheder, som ikke har Bluetooth 4.0 (BLE) teknologien - f.eks. ældre iPads og iPhones.

PS-2011 SPARKlink Air
Bluetooth 2.0  og USB-interface. Plads til 2 stk. PasPort sensorer. Med indbygget spændingssensor samt temperatursensor (prober medfølger).

PS-2009 SPARKlink
USB-interface med plads til 2 sensorer og med indbygget temperatur- og spændingssensor. Som SPARKlink Air, men uden Bluetooth.


Dataloggere

En datalogger indsamler og lagrer selv målingerne (behøver ikke at være tilsluttet f.eks. en PC)
Bemærk, at alle PASCO's trådløse sensorer har indbygget datalogger!

SPARK LX og SPARK LXi
PASCO's nyeste interaktive dataloggere. Robust konstruktion og en stor skærm. Med bl.a. SPARKvue installeret på forhånd.

Indbygget kamera, mikrofon og accelerometer.

Ældre dataloggere

(udgåede, men stadigvæk brugbare)

PS-3100 SPARK Element Tablet
Solid og vandafvisende tablet, udviklet specielt til dataopsamling i undervisningen. Med SPARKvue installeret. Med Bluetooth®, Wi-Fi og USB-forbindelse. Enheden har desuden indbygget kamera.

PS-2008 SPARK logger
Solid datalogger med trykfølsom farveskærm. Med 2 PASPORT-indgange, 1 indbygget temperaturudgang og 1 indbygget spændingsudgang. SPARKvue kan åbne SPARK loggerens filer og den kan fungere som USB-interface i både Capstone og SPARKvue.

PS-2002 Explorer GLX
Kraftig, men lidt gammeldags logger med 4 sensorindgange, 2 stk. indbyggede temperaturudgange samt spændingsudgang. Kan bruges som kablet interface til SPARKvue, mens Capstone kan åbne og bearbejde GLX-filer.

keyboard_arrow_up