search

Sikkerhed i Natur og Teknologi

Som inspiration til sikkerheden kan nyeste version af "Når klokken ringer" hentes her.


Danmarks officielle 112 app


Med Danmarks officielle 112 app kan du starte et opkald til alarmcentralen og samtidig sende mobilens GPS-koordinater afsted. På den måde kan du få hjælp hurtigere. Det kan i sidste ende redde menneskeliv. 

Er man en tur i felten og uheldet er ude, er det rart med GPS koordinater.
Derfor vælger vi at gøre lidt reklame for denne smartphone app. 

 

Du finder den gratis app her

Omkring EL 

Folkeskoleelever må ikke have mulighed for at arbejde med, berøre eller komme i nærheden af forsøg eller opstillinger, som har spændingsførende dele på mere end 25 volt vekselspænding eller 60 volt jævnspænding.
Hvis der skal arbejdes med el i almindelige klasselokaler kan man anvende batterier eller godkendte strømforsyninger, der max kan give 25 V-AC og 60 V-DC. 
Hverken elever eller lærere må arbejde med ledninger, der kan sættes i stikkontakterne (Undtaget er naturligvis almindelige CE-mærkede apparater til lysnet).
Til prøveledninger kan der f.eks. anvendes 4 mm bananstik med beskyttende fast kappe. 

Batterier 

Ved arbejdet med batterier skal man sikre, at eleverne ikke kortslutter batterierne.
Et kortsluttet batteri bliver hurtigt varmt og kan eksplodere. 

Krokodillenæb

Krokodillenæb skal være isolerede, hvis spændingen er over 25 V AC eller 60 V DC. 

Ledning/tråd/sikkerhedskabel 

Ledning som man eksempelvis arbejder med i forbindelse med sømbræt og el7 kalder vi for tråd eksempelvis kobbertråd eller monteringstråd. 

Forbudt udstyr 

Ledninger med almindelige bananstik må IKKE anvendes i et laboratorium eller klasselokale.
Stikkene skal være 2 mm eller udformet, så de ikke kan sættes i en stikkontakt. Det er dog tilladt eleverne at sætte almindelige CEmærkede apparater, fx strømforsyninger, måleapparater mv. med stikprop til stikkontakter. 
Laboratorieledning med 4 mm stik og beskyttelseskappe så den strømførende del ikke kan berøres og ledningen ikke gå i en stikkontakt.
Disse ledninger kalder Frederiksen sikkerhedskabler. Ledninger med 2 mm stik må anvendes, da disse ikke kan skabe en elektrisk forbindelse i en stikkontakt. Miniledninger eller “Japanerledninger” er ledninger med indbygget krokodillenæb.

keyboard_arrow_up