search
keyboard_arrow_down

Biotech

Biotek er videnskaben, som dykker ned i biologiske processer. Det omfatter både studiet af levende organismer, og hvordan de interagerer med hinanden og sine omgivelser.

Hvad er biotek?

Bioteknologi er den videnskab, der studerer de teknologiske anvendelser af biologisk viden. Resultaterne bruges i fødevareindustrien (gæring, ølproduktion), retsmedicinsk detektion (DNA) og plantebeskyttelse. Bioteknologi er også meget vigtig i den medicinske sektor, f.eks. mRNA-vacciner, bekæmpelse af arvelige sygdomme, genterapi og meget mere.

Bioteknologi kan også bidrage til at bekæmpe klimaændringer. En hurtigt voksende teknologi, som du sikkert aldrig har hørt om, er præcisionsgæring. Med denne teknologi kan vi producere proteiner i stor skala og meget billigere end med nuværende landbrug og husdyrhold, og miljøpåvirkningen ved denne teknik er også meget lavere. At lave energi fra vores GFT-affald er også en proces, der bruger bioteknologi.

Bioteknologi spiller derfor en central rolle på mange områder som medicin, landbrug og miljøbeskyttelse. Det har også et stort potentiale for at løse flere globale ernæringsproblemer, alvorlige sygdomme og klimaændringer. Men som med enhver teknologi kan den også misbruges. Det er teknisk muligt at modificere (menneskeligt) DNA for at lave 'superbabies', og selv uddøde dyrearter kunne bringes til live igen med bioteknologi. Og ville du spise en hamburger lavet af genetisk modificerede proteiner? Sådanne etiske spørgsmål opstår også fra udviklingen af ​​bioteknologi.

Der er så mange forskellige interessante emner, du kan dække, når du underviser i bioteknologi. Se vores bioteknologiske udvalg og find adskillige relevante produkter.

Læs mere om Bioteknologi i vores katalog ”Biotech” her

Aktuelle emner inden for Bioteknologi

DNA/RNA

Hvad er DNA og RNA? For at kunne forstå, hvordan DNA kan påvirke, hvad vi bliver til, skal vi forbi RNA. 
 

Læs mere om DNA/RNA

PCR

PCR står for Polymerase Chain Reaction og er en metode til at opformere og aflæse udvalgte stykker af DNA eller RNA
 

Læs mere om PCR

Sygdomme i vores gener

Hvad er et gen og hvordan kan gener mutere og skabe sygdom? 
 

Læs mere om Sygdomme i vores gener

CRISPR-metoden

CRISPR er en teknologi til genredigering, som gør det muligt for forskere at dykke ned i DNA'et, ved både at kunne tilføje, slette og ændre i DNA-sekvensen.
 

Læs mere om CRISPR-metoden

Vaccine

Vacciner er et vigtigt redskab til forebyggelse af sygdom og designet til at træne kroppen til at bekæmpe sygdomsfremkaldende faktorer.

 

Læs mere om vaccine

Udstyr til bioteknologi

Gå på opdagelse i vores sortiment af udstyr til bioteknologi og find alt fra apparatur, kits til elektroforese, kits uden elektroforese, modeller og plancher og meget mere.
 

Find produkter til bioteknologi

Hvad bruges bioteknologi til?

Bioteknologi kan bruges i mange forskellige områder. Nogle konkrete eksempler er:

  1. Medicin: Biotek spiller en vigtig rolle i fremstilling og udvikling af lægemidler og behandlinger
  2. Landbrug: Biotek kan være med til at forbedre afgrøder ved at genetisk modificere planter. Dette for blandt andet at gøre dem modstandsdygtige overfor tørke, skadedyr o.l.
  3. Miljø: Biotek bruges også i miljøbeskyttelse til oprensning af forurenede områder ved hjælp af bakterier og organismer
  4. Bioenergi: Bioteknologi kan bruges til at producere bioenergi fra biologiske materialer, eksempelvis igennem produktion af biogas
  5. Forebyggelse af sygdomme: Biotek kan bruges til at udvikle vacciner, behandlinger og diagnosemetoder til at forebygge eller opdage sygdomme 

Vidste du at...

Alle menneskers DNA er 99,9 % identiske. Det er de 0,1%, der gør os unikke

Kilde: medium.com

Har løg DNA?

Lad elever bygge DNA-modeller og udtræk og udfæld herefter DNA fra løg, jordbær eller bananer. Sjov og spændende kit med materialer til op til 10 grupper.

Pris 589,00 DKK eksl. moms

Køb her

keyboard_arrow_up