search

Vælg den rigtige strømforsyning til lavspænding 

Elever i grundskolen må ikke arbejde med spændinger over 25 V vekselspænding og 60 V jævnspænding. Strømforsyningen skal være forsynet med en sikkerhedstransformator, der sikrer at den lavspænding eleverne har adgang til, er isoleret fra netspændingen på betrykkende vis. Strømforsyninger skal være CE mærkede. Frederiksen Scientifics lavspændingsforsyninger opfylder naturligvis disse krav.

De strømforsyninger, vi leverer flest af, bruges til forsyning af forsøgsopstillinger med lave spændinger (under 25 V). Vi har flere modeller i denne kategori – hvilken skal du vælge?


For det første skal du være opmærksom på, at en strømforsyning holder i mange år. Det er svært at se 10 eller 15 år frem i tiden, men en ekstra investering lige nu kan måske spare dig for både ærgrelser og penge, hvis dine behov ændres i fremtiden.

Når det er sagt, så lad os se på de forskellige parametre.

Kvaliteten af jævnspændingen (DC)

Ensrettet (pulserende jævnspænding)

Fint, hvis man blot vil forsyne glødepærer og motorer.

Eksempler: 361055, 361065

Ensrettet og udglattet

Som ovenfor, samt til opstillinger, hvor der måles på spændinger og strømme - især hvis der ikke trækkes ret meget strøm, Anbefales ikke sammen med f.eks. dataopsamlingsudstyr.

Eksempel: 361870

Stabiliseret

Leverer ”ægte” jævnspænding. Kan bruges i alle sammenhænge lige fra elektronikopstillinger og dataopsamling til andre situationer, hvor ”ripple” (rester af pulserende jævnspænding) ville forstyrre.

Eksempler: 361600, 361700, 364000

Kvaliteten af vekselspændingen (AC)

De allerfleste strømforsyninger til vekselstrøm (ikke kun Frederiksen Scientifcs strømforsyninger) bruger en variotransformator eller evt. faste udtag på en transformator.

Meget af støjen fra 230 V netspændingen vil slippe igennem til udgangen, og belaster man jævnspændingsdelen, vil dette typisk give uønskede ”buler” i vekselspændingen. Igen er det ikke noget problem, hvis du blot skal forsyne en glødelampe, men mindre heldigt, hvis du vil demonstrere sinus-formen.

Vores topmodeller i 3640xx-serien danner vekselspændingen syntetisk. Kurveformen er en nydelig sinuskurve uafhængigt af støj på forsyningsnettet eller belastningen af jævnstrømsdelen.

Spændingsområde

Frederiksen Scientific har gennem tiden lavet utallige lavspændingsforsyninger, som afgiver 0 til 24 V – DC og AC. Der findes tilsvarende udstyr, som kræver en relativt høj spænding. Med en sådan strømforsyning er du altid dækket ind.

Der er dog mange eksperimenter, som ikke kræver så meget spænding. Derfor kan en mindre (billigere) strømforsyning være attraktiv. Spændingsområdet er da typisk kun 0 – 12 V.

Strømområde

Der er mange eksperimenter, hvor f.eks. en 3 A strømforsyning som 361700 er fuldt tilstrækkelig. Andre stiller større krav til strømstyrken.

keyboard_arrow_up