Guide til at vælge den rette kikkert til at iagttage dyrelivet på ekskursioner

En god kikkert kan være et fint hjælpemiddel i forbindelse med ekskursioner. Den gør det muligt at iagttage dyrelivet, som om man var på nært hold, ligesom den gør det meget lettere at artsbestemme fugle.

Hvis man skal have fuld glæde af en kikkert, er der dog visse krav, der bør opfyldes. Man bør vælge en kikkert, der dækker ens behov, såvel hvad den mekaniske, som den optiske kvalitet angår.

Dertil kommer, at forstørrelsen skal passe til det emne, du mest iagttager. Det kan også betyde noget, om kikkerten er let eller tung - eller om det er et barn eller en voksen, der hovedsageligt skal se i den.

De fleste kikkerter har typisk trykt forskellige tal på ”huset”. Betydningen af disse tal er forklaret herunder.

Hvad er en kikkert?

En kikkert er et optisk instrument designet til at forstørre og forstærke billeder af fjerntliggende objekter. Den består af to teleskoper fastgjort side om side, der muliggør stereoskopisk syn.

En kikkert er ofte brugt til at iagttage fugle og dyreliv, men også til andre aktiviteter. En god kikkert kan gøre det muligt at se detaljer, som ellers ikke ville være synlige med det blotte øje.

Forstørrelse og objektivdiameter

Forstørrelse og objektivdiameter er to vigtige specifikationer, når man vælger en kikkert. Forstørrelse refererer til, hvor mange gange et billede vil blive forstørret gennem kikkerten.

For eksempel vil en kikkert med en forstørrelse på 8x gøre billedet 8 gange større end det, der kan ses med det blotte øje.

Objektivdiameter er målet på størrelsen af linsen på fronten af kikkerten, og det måles i millimeter. Jo større objektivdiameteren er, jo mere lys vil kikkerten opsamle, hvilket resulterer i et lysere og mere detaljeret billede.

Eksempel: På kikkerten står: 8x40. Tallet 8 angiver forstørrelsesgraden og tallet 40 angiver objektivdiameteren målt i mm. Objektivet er linsen, som vender imod det betragtede objekt.

Begge specifikationer er vigtige at overveje, når man vælger en kikkert, da de kan have stor indflydelse på billedkvaliteten og brugervenligheden.

Synsfelt

Synsfeltet i en kikkert refererer til det område af synsfeltet, som kan ses, når man kigger igennem kikkerten. Det er normalt angivet i grader eller meter på 1000 meters afstand og afhænger af kikkertens forstørrelse og optik.

Et større synsfelt betyder, at man kan se mere af området, man observerer, og man vil have lettere ved at følge bevægelser og finde dyr eller andre objekter. Et mindre synsfelt kan være mere velegnet til observationer af mindre objekter, som kræver en større forstørrelse.

Eksempel: På kikkerten står 123 m eller 8,2°. Står synsfeltet beskrevet i meter, angiver tallet bredden af billedet på 1000 m. Er tallet opgivet i grader angiver det synsfeltets udsnit af horisontens 360°. På 1000 m svarer 1° til 17,5 meter, hvorfor en kikkert med angivelsen 8,2° på 1000 m’s afstand har et synsfelt på 143,5 m.

Det er vigtigt at tage hensyn til synsfeltet, når du vælger en kikkert, da det kan have indflydelse på, hvor let det er at observere og følge objekter.

Prismer

Prismer er en vigtig del af optikken i en kikkert. De bruges til at reflektere lyset og justere billedet, så det kan observeres gennem kikkerten.

Mange kikkerter er nu udstyret med prismer af BaK-4 typen. Disse prismer udmærker sig ved at have en højere (35-40%) lystransmission, hvilket giver en ekstra stor lysstyrke. Dette er en stor fordel under dårlige lysforhold.

Når man køber en kikkert, er det vigtigt at overveje, hvilken type prismer den har, da det kan påvirke den optiske kvalitet af billedet, samt prisen på kikkerten.

Udgangspupillen

Udgangspupillen er en vigtig teknisk specifikation i en kikkert og refererer til størrelsen på det lysende cirkel i midten af øjenstykket. Det er det punkt, hvor lyset passerer gennem kikkertens optik og ud til øjnene på brugeren.

Størrelsen på udgangspupillen beregnes ved at dividere objektivdiameteren med kikkertens forstørrelse. For eksempel vil en kikkert med en objektivdiameter på 30 mm og en forstørrelse på 8x have en udgangspupildiameter på 3,75 mm.

Udgangspupillen er vigtig at overveje, fordi den skal være stor nok til, at brugeren kan se hele billedet i kikkerten, selv når kikkerten rystes lidt.

Hvis udgangspupillen er for lille, kan det være vanskeligt at finde billedet i kikkerten, især i svagt lys. For de fleste voksne vil en udgangspupil på mindst 2-3 mm være passende, mens for børn eller personer med små pupiller vil en mindre udgangspupil være tilstrækkelig.

Udgangspupillen beregnes ud fra følgende formel:

Udgangspupil (i mm) = objektivdiameter (i mm) / Forstørrelse.

Eksempel: For en 8x40 kikkert er udgangspupillen 40 mm/8 = 5 mm.

Relativ lysstyrke

Relativ lysstyrke er en teknisk specifikation, som angiver hvor lysstærkt et objektiv i en kikkert er.

Relativ lysstyrke er vigtig at overveje, da den påvirker, hvor godt kikkerten fungerer i svagt lys, såsom tidligt om morgenen eller sent om aftenen.

En kikkert med en høj relativ lysstyrke vil give et lysere og mere detaljeret billede i disse lysforhold, mens en kikkert med en lavere relativ lysstyrke vil producere et mørkere og mindre detaljeret billede.

Relativ lysstyrke beregnes ud fra følgende formel:
Realtiv lysstyrke = (Objektivdiameter (i mm) / Forstørrelse)2

Eksempel: For en 8x40 kikkert er den relative lysstyrke (40/8)2 = 25

Generelt anbefales det at vælge en kikkert med en relativ lysstyrke på mindst 15 for at opnå et godt billede i svagt lys. Dog vil en høj relativ lysstyrke også resultere i en større og tungere kikkert, og det er derfor vigtigt at overveje, hvad der passer bedst til ens behov og formål.

Coating

Coating refererer til den proces, hvor en eller flere beskyttende lag påføres linsen eller prismet i en kikkert for at forbedre kvaliteten af billedet.

Coatingen kan være enkel, hvor der blot er påført et enkelt lag på linsen eller prismet, eller den kan være multicoated, hvor flere lag af beskyttende materiale påføres for at reducere refleksioner, forbedre kontrasten og give en mere detaljeret og klar billedkvalitet.

En anden type coating, som også er almindelig, er phase coating. Phase coating er en speciel type coating, der anvendes på de prismer, der er indbygget i kikkerter for at rette billedet. Det hjælper med at eliminere farvefejl og øger kontrasten.

Alle vore kikkerter er coatede, hvilket vil sige, at linse- og prismeflader er påført en anti-refleksbelægning, som har stor betydning for kikkertens ydeevne.

Coating er en vigtig faktor at overveje, når man vælger en kikkert, da det kan påvirke billedkvaliteten væsentligt. Jo flere beskyttende lag, jo bedre vil billedkvaliteten være. Men en højere grad af coating vil også påvirke prisen på kikkerten.