search

Vandenergi

Hvad er vandkraft?

Vandkraft er en energikilde, som udvindes gennem strømmende eller faldende vand. Vand i bevægelse har nemlig rigtig mange kræfter, som i den grad er værd at udnytte.

Vandkraft har været brugt langt tilbage i historien, f.eks. benyttede romerne sig af vandhjul til at male korn. I dag bruges vandkraft til at producere elektricitet i mere moderne vandkraftværker.

Læs mere om vandenergi i vores katalog ”Vedvarende energi” på s. 42

Hvordan virker vandkraft?

Et vandkraftværk virker ved, at vand bliver opsamlet i et reservoir, som derefter sendes gennem en turbine. Turbinen driver en generator, som producerer elektricitet.

Teknologien er ikke helt ukendt, for faktisk fungerer turbinen i et vandkraftværk på samme måde, som turbinen i en vindmølle.

Vidste du at...

99% af Norges samlede strømproduktion kommer fra vedvarende energikilder - hovedsageligt fra de 1739 vandkraftværker og 1000 vandreservoirer, som landet råder over. 

Kilde: Illustreret Videnskab, 2022

Fremstil elektricitet med et vandkraftværk

Undersøg hvordan løbende vand kan anvendes til at producere elektricitet, som får en glødelampe og en lysdiode til at lyse.

Eksperimentér med vandtrykket og dens betydning for, hvor kraftig pæren lyser.

Hent undersøgelsesvejledning her

Udvalgte produkter indenfor vandenergi

Vi har udvalgt en række produkter inden for vedvarende energi for at gøre det nemt for dig, at det rette udstyr til din undervisning.

Udvalget inkluderer vandkraftværk og pelton turbiner, der gør det spændende at undervise i vedvarende energikilder.

Find udvalgte produkter indenfor vandenergi her

keyboard_arrow_up