Værd at vide om agar

Agar af forskellig type anvendes til påvisning af bakterier og svampe, og er en let metode at anvende i forbindelse med levnedsmiddel- og hygiejnekontrol.

Testmetoden er meget simpel og egner sig udmærket til f.eks. Natur og teknologi-undervisning på de mindre klassetrin, men en mere kvantitativ tilgang kan også anlægges, og man kan f.eks. studere hvordan forskellige kulturers vækst kan hæmmes ved at justere på fysiske eller kemiske forhold eller med antibiotika.

Afhængig af tilsat næringssubstrat er agaren mere eller mindre specifik for henhold til svampe eller bakterier eller undergrupper heraf.

Hos os finder du følgende typer agar:

  • Kødpeptonagar (bakterier)
  • Maltekstratagar (svampe)
  • BTB-lactoseagar (Coliforme bakt.)
  • Uricult (Coliforme bakt.)
  • PCA-agar (plate count agar til kvantitativ bakterieanalyse)

I parantes er angivet om agartypen er specifik eller primært er til påvisning af svampe eller baktierier.

Bemærk, at vi også sælger agar i pulverform, der udelukkende er et fortykkelsesmiddel, og altså kræver tilsætning af næringssubstrat før det kan anvendes til bakterie- elle svampepåvisning.

Sådan bruges de forskellige typer agar

De forskellige typer agar kan ofte i både pulverform, på flaske eller som færdige pølser/ruller.

Vigtigt: Al agar skal destrueres efter brug ved fx afbrænding eller overhældning med klorin.

Agar, som færdige pølser/ruller

Rullerne er de letteste at gå til, idet du bare åbner posen med den sterilt pakkede pølse og derefter skærer skiver af. Husk at anvende en steril kniv, som du steriliser i en gasflamme eller med sprit, men pas på, at kniven ikke er for varm, når du skærer. Kom herefter agar ned i sterile petriskåle (f.eks varenr. 016610).

Pølseskiverne podes herefter med prøven (alternativt kam man trykke agarskiven mod den overflade, man vil teste for en kvalitativ vurdering af forureningsgraden).

Af agarrullerne bliver der mellem 15-25 prøver afhængig af, hvor tykke skiverne skæres.

Agar på flaske

Agaren kan ofte også leveres på flaske. Flasken skal da placeres i et vandbad med kogende vand for at opsmelte den, så den kan hældes ud i petriskåle. Regn med at flasken skal stå op til en halv time i vandbad før agaren er smeltet.

Tip: Når den flydende agar fra flasken i vandbadet skal hældes på petriskåle, bør du lade petriskålenes låg ligge halvt over skålen for på den måde at minimere risikoen for luftbåren kontaminering og slippe for kondens i skålen.

Agar i pulverform

Endelig leverer vi også agar på pulverform, hvor man bare tilsætter vand og opvarmer blandingen før den hældes på petriskåle til afkøling.

Den præcise opskrift er angivet udenpå posen.

Opbevaring af agar

Agar skal før brug opbevares i køleskab og mørkt.

De podede petriskåle skal stå lunt, mørkt og fugtigt for at sikre en optimal vækst. Ideelt anvendes et varmeskab (fx varenr. 067055), men det er ikke nødvendigt (en leverpostej i et køleskab kan også blive vært for svampekolonier).